Erik Berg på jakt efter den tekno-optimistiska vänstern

Läsvärt inlägg på Erik Bergs blogg Approximationer. Det handlar om den accelererande utvecklingens möjligheter och skrivs med anledning av Singularity Institutes årliga konferens som går av stapeln i dagarna:

Inom tidsspannet av en till tio generationer kommer mänskligheten passera en avgörande punkt i historien. Vi lever just nu i vänteläget, mellanläget. Ironiskt nog kallat för postmodernt.

Vad innebär det här för politiken? Mycket mer än vad vi kan föreställa oss. Enorma risker, obegripliga möjligheter. Historien bortom singulariteten är som sagt, av uppenbara skäl, omöjlig att säga någonting om. Men det gör det inte oviktigt vilket modus samhället befinner sig i när själva skiftet inträffar.

Vidare:

Hur förhåller sig vänstern till det? I Sverige förhåller vi oss väl knappast alls. Det närmaste man kan komma ett politiskt förhållningssätt formulerat från ett vänsterperspektiv är möjligen den ”demokratiska transhumanismen”, introducerad av James Hughes. Men det ligger långt vid sidan om den allmänna debatten.

Och så länge som det förhållandet består kommer politiken anlända försent till scenen och därmed riskera att inte betyda någonting alls.

Erik beskriver sig som ”aktiv inom Ung Vänster” och det är bara att hoppas att han själv plockar upp den röda tråden mot framtiden. Det är alldeles för få som debatterar teknikens möjligheter och utmaningar och det gäller inom politikens alla fyra väderstreck.

Andra bloggar om: , ,


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Erik Berg på jakt efter den tekno-optimistiska vänstern”

 1. Profilbild för Jan Thurin

  Vet du om de talar om att människans kreativitet kommer att bli matched i ”singulariteten” eller om det bara är konventionellt tänkade som blir nådd? Oftast talar de om artificiell intelligens och intelligens och det finns ju sedan länge väldigt ”intelligenta” maskin och programvarusystem. Mig veterligen finns det inga belägg för att människans kreativitet kan kopieras.

 2. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Beror på vad du menar med kreativitet? Det är svårt att definiera. Vad menar du skulle vara skillnaden mot ”konventionellt tänkande”?

  Här är några nyhetsklipp om saken:

  http://technology.newscientist.com/channel/tech/mg19526146.000-evolutionary-algorithms-now-surpass-human-designers.html
  ””Our genetic program engineered around the existing patent and created a novel design that didn’t infringe it,”

  http://www.mindfully.org/Technology/2004/Creativity-Machine-Thaler24jan04.htm
  Technically, Stephen Thaler has written more music than any composer in the world. He also invented the Oral-B CrossAction toothbrush and devices that search the Internet for messages from terrorists. He has discovered substances harder than diamonds, coined 1.5 million new English words, and trained robotic cockroaches. Technically.

  Thaler, the president and chief executive of Imagination Engines Inc. in Maryland Heights, gets credit for all those things, but he’s really just ”the man behind the curtain,” he says. The real inventor is a computer program called a Creativity Machine.

  Mer här:
  http://www.imagination-engines.com/cm.htm

  http://www.wired.com/wired/archive/12.08/robot.html
  ”A Machine With a Mind of Its Own”

  Ibland menar å andra sidan med kreativitet förmågan att skapa verk som berör människor. Där kan mycket väl maskinerna falla platt. Den dag vi skrattar eller gråter åt en AI kanske aldrig kommer.

 3. Profilbild för Jan Thurin

  Jag tänker mig upptäckter som t.ex. Nobelpriserna delas ut för. Mest intressant vore ju om en maskin kunde producera nytt inom biologin som varandes själv låst i koppar och kisel. Exemplen du gav verkar vara av typen förbättra en existerande design.

 4. Profilbild för Erik Berg

  Tack för länken,

  dock – teknooptimistisk vänster är inget jag letar ihjäl mig efter, snarare då en teknorealistisk dito, i meningen att man förmår se se bortom gamla tankemodeller och dagspolitiska konflikter och sätta sig in i den pågående revolutionens möjligheter och risker. Framförallt att man överhuvudtaget förmår se att det pågår en revolution. Det är tunnsått med politisk insikt om den saken från alla håll, men för mig är det förstås allvarligast att vänstern inte insett vad som håller på att hända.

  Dessutom skulle framtidsdiskussionen, som nu lider av en okritisk tekno-wow-faktor, berikas oerhört av att få lite av politikens konfliktperspektiv.

  Tack förresten för alla goda länktips och utblickar du förmedlar på Framtidstanken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *