Ens gamla liv finns på nätet

Martin Bagge, en av de mer eller mindre frekventa bloggmiddagsdeltagarna (och hängiven Kvinnofängelset-tittare), bor i samma studentgettoområde i Ronneby som jag själv spenderade 4 år av mitt liv i. Nu har han lyckats hitta en lista med användarkonto på en gammal linux-burk som vi använde som ”hus-dator” i vårt student-hus.

Kan avslöja att användarnamnet skweetis kommer från en låt av oljudsrockarna The Melvins platta Stoner Witch. Så nu vet ni det.

Skulle tippa att jag fick det där användarnamnet för ca 9-10 år sedan och så har det legat och skräpat på en server i en skrubb i en studentlägenhet i Ronneby. Använde inte det så mycket, vill jag minnas. Jag var däremot ganska aktiv i diverse newsgroups (en slags blandning mellan blogg och email) på den där tiden vilket gör att man nu kan läsa om bl.a. den här incidenten genom att googla på rätt saker.

Fascinerande hur ens liv lämnat spår efter sig i sökmotorerna. Dagens unga (nu lät jag gammal) blir utkastade på nätet knappt innan de ens är födda. Hur många Lunarstorm-diskussioner kommer folk att ångra om 5-10 år, när de är lite äldre och tonårskänslorna svalnat? Trots det kan de finnas där, bara en sökning borta för alla som vill läsa. Hela generationer skriver ned sina innersta tankar i en databas. Vi har aldrig tidigare haft en så levande nutidshistoria dokumenterad.

Självklart sätter detta avtryck i vår kultur och vår samtid. Det är inte längre enbart TVn och andra broadcastade, matande medier som definierar kulturen. Vi är alla med och skapar, bara genom att helt enkelt vara oss själva.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *