Det fjärrkontrollerade kriget och den automatiserade brottsbekämpningen

Danmark, Lettland, Australien och en rad andra länder har fortfarande trupper i Irak som kämpar mot näst intill dagliga terror-angrepp mot civilbefolkningen medans resten av världen passivt tittar på. Att skicka hem soldater i bodybags innebär ett högt politiskt pris för makthavarna i de länder som är representerade i Irak.

Men, som jag nämnde i posten om resor i framtiden behöver man inte fysiskt förflytta sig till en annan plats för att vara där. Detta innebär att det faktiskt går att göra polisiära såväl som militära ingripanden utan att riskera livet för en enda soldat eller polis. Detta är precis vad det amerikanska flygförsvaret verkar ha för avsikt, när de nu skickar fjärrkontrollerade robotflygplan till Irak:

It’s another sign that the Air Force is planning for an extended stay in Iraq, supporting Iraqi government forces in any continuing conflict, even if U.S. ground troops are drawn down in the coming years.

Ganska fascinerande. USA kan alltså ta hem sina trupper men ändå stanna kvar. Är detta en försmak av framtida konflikter? Terrorangrepp mot civilbefolkningen som möts av fjärrkontrollerade soldat/polis-robotar. Eller, framtiden förresten, det är ju exakt vad som händer här och nu.

Eftersom gränsdragningen mellan polis och militär blivit otydligare kan även utvecklingen mot den automatiserade brottsbekämpningen nämnas i samma andetag. Hastighetskameror, FRA-avlyssning eller mönsterigenkänning i penningtransaktioner för att finna ekobrottslingar är alla exempel på detta. Åt vilket håll pekar utvecklingen? Vilka disruptiva tidpunkter ligger framför oss? Håller både militären och polismakten på att bli en självgående maskin, till en början fjärrkontrollerad, men efter ett tag kapabel att fatta egna beslut?

Detta kan låta som ett mardrömsscenario, särskilt för de som menar att statens makt över medborgarna inte får bli för stor. Men den tekniska utvecklingen brukar ha för vana att utvecklas i de mest oväntade riktningar. Vad händer när den automatiserade brottsbekämpningen möter Web 2.0-generationens crowdsourcade You-värld? Vad händer när tekniken blir tillräckligt billig för att ge medborgaren makt över staten istället för tvärtom?

Teknikutvecklingen ska man inte vara rädd för. Den innebär i grund och botten inget annat än ökade möjligheter. Det är först när människor i maktposition anser sig ha ensamrätt över dessa nya möjligheter man ska vara aktsam. Det är staten och människorna som styr den vi ska vara rädda för, inte tekniken.

Andra bloggar om: , , , , , , ,


av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Det fjärrkontrollerade kriget och den automatiserade brottsbekämpningen”

  1. Profilbild för Ingemar

    Jag välkomnar utveckling, men jag är inte naiv inför den. Nya möjligheter innebär alltid nya faror. Det är priset man får betala.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *