Den automatiserade laxbutiken i Halmstad

Bisonblog tipsar om ett nyhetsinslag på TV4 Hallands lokalnyheter. Det handlar om en butik som helt utan personal säljer matvaror. Hela butiken är istället nästan som en stor godisautomat som man genom att dra sitt betalkort i dörren kan komma in i. Med hjälp av RFID-taggar på varorna blir betalningen enkel och kan hanteras helt av kunden själv.

Tack vare att man inte behöver personal kan man ha öppet dygnet runt. Exakt hur man förhindrar någon från att med ett stulet betalkort plundra hela butiken framgår inte i inslaget, men en övervakningskamera skymtar förbi. Eftersom butiken enbart består av matvaror (all betalning sker med betalkort, inga kontanter används) kanske man räknar med att tjuvar inte är så intresserade.

I inslaget intervjuas också en representant för Handelsanställdas Fackförbund. Han får frågan om han är orolig för utvecklingen och om han tror alla jobb inom handeln kommer att försvinna, men det verkar han inte vara. Förmodigen har han rätt i detta, mänsklig personal kommer att behövas (och förmodligen anses vara en konkurrensfördel) i en viss sorts affärer, men landets alla små kvartersbutiker bör nog fundera över sin framtid. Faktum är att jag nog skulle bli lite svettig även om jag drev en ICA Stormarknad, för det där har potential att förändra folks beteendemönster rejält när det gäller inköp av matvaror.

Det är lite intressant att en teknik och en utveckling som i grunden kan revolutionera en hel industri föräras ett kort inslag i lokalnyheterna i Halland, medans t.ex. ett avtal mellan facket och arbetsgivarna om löner blir en stor nyhet. Jag kan förstå att det senare har en mer direkt inverkan på många människors liv, men det är slående hur blinda medierna är för stora förändringar på lite längre sikt än den närmsta veckan.

Läs mer om laxomaterna på Laxbutikens hemsida.

Se även posten: RFID och DNA-identifiering bot mot fattigdom?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *