Bloggarna styr min konsumtion – ibland

Photobucket - Video and Image Hosting

Jag köpte precis en bunte böcker från min bokhandel på nätet (sorry Håkan). När jag fick böckerna funderade jag över varför jag köpt just dessa. Låt se här… på listan fanns:

Det slog mig att i princip alla böcker jag köper är resultatet av tips eller rekommendationer från diverse bloggar. I de fall det inte är från bloggar är det från sökmotorer och rekommendationssystem. Det är mycket sällsynt att jag läser om böcker i t.ex. DN Kultur, Axess eller någon annan old media. Skulle jag ha gått genom mina andra senaste beställningar skulle listan se ungefär likadan ut. Uppskattningsvis 60-70% av böckerna köper jag via tips från bloggar eller liknande, 20-30% är från sökmotorer och rekommendationssystem och max 10% från andra ställen. Jag är garanterat inte ensam om denna fördelning.

Men bloggarna styr långt ifrån allt jag konsumerar. I min ungdom lade jag massor av pengar på inköp av skivor. Då var det tidningar som Pop eller Slitz (ja, Slitz var faktiskt en renodlad musiktidning en gång i tiden) som styrde mina inköp i skivbutiken. En 9:a i betyg från Andres Lokko eller Lennart Persson innebar nästan säkert köp. Hade det funnits musikbloggar skulle jag följt dem med stort intresse.

När jag däremot konsumerar musik idag är det ett fåtal källor jag hämtar information från som styr mina val. Mitt musikintresse har svalnat. Jag har blivit mindre musiknördig än jag var för 10 år sedan. Det samma gäller filminköp. Därför ser fördelningen annorlunda ut för musik och film för just mig jämfört med böcker. Här står bloggarna för en ganska liten andel medans det däremot är sökmotorer (som t.ex. Allmusic eller IMDB) och rekommendationssystem som står för tyngdpunkten. Old media har en lite större roll att spela för mina val.

Det finns sedan en tredje kategori produkter där jag påverkas mer eller mindre direkt av gammal hederlig marknadsföring: kläder, möbler, matvaror etc. Här är min nördnivå mycket låg. För andra människor är fördelningen annorlunda. Vissa läser inte ens böcker men älskar mode och design och följer bloggar inom dessa ämnen noga. Andra är passionerade matälskare och letar recept och råvaror. En tredje gillar ett fotbollslag eller jagar den perfekta espressomaskinen.

Det finns en lärdom att dra av detta för den som vill marknadsföra sina produkter.

Är man nörd (i betydelsen: passionerat intresserad av något) på en marknad så låter man bloggar och andra, tongivande personers val styra ens köp. Hela ens vakna tid går mer eller mindre åt till att fundera över eller diskutera produkter på marknaden. Man bidrar förmodligen även aktivt till att påverka andra.

Är man halvnörd, intresserad men inte passionerad, låter man rekommendationssystem och sökmotorer guida en. Man tar sig tid att leta fram något man tror sig gilla precis innan konsumtionstillfället. Man bidrar inte särskilt mycket till att påverka andra, möjligen via någon enkel betygsättning eller rekommendationssystem.

Är man icke-nörd, mer eller mindre ointresserad, så fungerar traditionell reklam och marknadsföring bra. Man bestämmer sig mer eller mindre på plats när man konsumerar. Man bidrar inte alls för att påverka andra, annat än att det man köper hamnar högre på försäljningslistor.

Tre sorters konsumenter. Tre olika vägar att möta dem. Oavsett vilken produkt du säljer, ett politiskt budskap, en ny digitalkamera eller en film, så kan denna grova indelning vara bra att ha i bakhuvudet.

(Fotot på böckerna tagit av lusi.)

Uppdaterat: Kanske är just böcker speciella eftersom de kan innehålla material om vad som helst. Kanske spelar bloggar en extra stor roll för bokmarknaden.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *