Bildmanipulation svårare med automatisering och crowdsourcing

Nyhetsbyrån Reuters visar prov på kreativitet i nyhetsrapporteringen från Libanon. Den pinsamt uppenbara photoshopningen av Beirut var bara ett exempel av flera
Jag kan förstå lockelsen för fotografen, att placera ut leksaker i ruiner ger tveklöst bättre bilder, men den objektiva sanningen åker ut med ändan före. Med tanke på hur upprörda foto-Sverige blev av en bortretuscherad servett kan man hoppas att ilskan är ännu större denna gång.
Två uppenbara frågor dyker upp: varför och hur mycket?
Fotografen vet vad som säljer, men varför väljer Reuters att köpa dessa bilder? Saknar de helt bildkritik, är de för naiva och godtrogna, eller värre, är de väl medvetna om den politiska laddningen och försöker t.o.m. påverka opinionen i en viss riktning?
Hur många bilder kan man egentligen lita på?

”Old media” framstår allt mer som opålitlig, propaganda-aktig och allmänt förljugen. Den ack så värdefulla hårdvalutan trovärdighet rinner dem ur händerna och det är helt deras eget fel.

Del av problemet är den centraliserade organisationen och ambitionen att skapa en heltäckande rapportering. Heltäckande går illa samman med fördjupande. Både Aftonbladet och DN vill skapa ett helt nyhetspaket, en mer eller mindre komplett bild av dagens nyheter. Nu märker man dock att även den största nyhetsredaktion bleknar i jämförelse med de miljoner människor som sitter utanför. Framtidens nyhetsrapportering ligger kanske i extrem nischning. Crowdsourcing av nyheter.

Helt säkert är i alla fall att personerna som skriver, journalisterna (eller bloggarna) själva, blir viktigare. Det dröjer nog inte länge innan det dyker upp ”trovärdighetsmätare” av journalister på nätet på ungefär samma sätt som sajter som Pricerunner eller Prisjakt låter användarna rangordna återförsäljare efter deras service.

En annan sak värd att notera är hur utvecklingen av bildigenkänningsmjukvara kan göra manipulation av bilder allt svårare. Företag som Riya håller på att utveckla sökmotorer för ansikten. Priset på lögndetektorer sjunker. Addera till detta miljontals bloggare som inspekterar det du skriver och resultatet är att det blir allt svårare att trixa med sanningen.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *