Ärekränkning är den nya copyrighten

Det är tidigt 90-tal och reklam-TVn är fortfarande en relativt ny företeelse hemma i föräldrahemmet. Bland MTV-animationer och eurotechno hörs plötsligt en skrovlig stämma som till en långsamt malande gitarr skrålar:

liar liar with your pants on fire,
white spades hangin’ on the telephone wire
gamblers reevaluate along the dotted line,
you’ll never recognize
yourself on heartattack and vine

Kameran visar en gata i svettigaste Texas och händelseutvecklingen följer människorna på gatan tillsammans med texten. Filmen är sådär blankt gul som den var i alla reklamfilmer för jeans på den tiden (ni minns väl Brad Pitts debut, ”The Joker” och 20th Century Boy?).

Det var, vill jag minnas, något utav det absolut häftigaste jag hört.

När sångaren kommer till textraden: don’t you know there ain’t no devil,
there’s just god when he’s drunk

så är jag beredd att genast springa ut och köpa ett par sprillans nya Levi’s-jeans.

Låten är skriven av Tom Waits och heter Heartattack and Vine. Just denna version framfördes av Screamin’ Jay Hawkins i en jeansreklam någon gång i början av 90-talet.

Tom Waits är en extremt cool kille. En musikalisk och lite smartare version av Bukowskis nedgångne suput som ständigt lyckas förnya sig.

Han är också väldigt mån om att uppehålla en artistlig integritet, vilket inkluderar att inte ställa upp i reklamfilmer. Detta har nu lett fram till en rättsligt tvist mellan honom och Volkswagen, därför att de i en reklamfilm använde en sångare som påminde om Tom Waits i sättet att sjunga.

Ja, du läste rätt: påminde.

Identity theft: Waits wins damages over VW advert

An appeal court in Barcelona awarded the singer €36,000 (£24,500) in damages yesterday for copyright infringement and €30,000 for violation of his moral rights, which protect a person’s personality and reputation.

Waits försökte faktiskt med ungefär samma rättsliga manöver i samband med jeansreklamen och Heartattack and Vine, vilket går att läsa mer om här.

Som jag var inne på i posten om Piratpartiet så kan denna form av rättslig tvist mycket väl komma att bli vanligare när vi tagit steget över in i nätverkssamhället, där själva kopierandet av information blivit omöjligt att förhindra. Istället för att skydda ett visst stycke eller en specifik komposition, så skyddar men en stil eller att sätt att skapa på.

En sådan utveckling är inte enbart positiv. Jag gillar verkligen Tom Waits, men frågan är om han har en tillräckligt säregen stil för att det ska kunna motivera en stämning. Uppenbarligen ansåg domstolen i Barcelona det, men herr Waits ska nog vara glad att inte Captain Beefheart befann sig i vittnesbåset.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Ärekränkning är den nya copyrighten”

  1. Profilbild för Simon

    Det är väl rätt stor skillnad om det nu var så att de först frågade Waits, och när han sa nej så hyrde dom in en snubbe som skulle härma hans röst?!

    http://www.nytimes.com/2006/01/20/arts/music/20wait.html?ex=1295413200&en=b6a875aaeb265c96&ei=5090&partner=rssuserland&emc=rss

  2. Profilbild för Erik Starck
    Erik Starck

    Tycker det är mycket tveksamt. Som sagt, även om Waits är ett unikt geni så har även han lånat mycket från andra. Ska man inte kunna påminna om en annan person? En och annan artist som får se upp isf…

    Detta handlar mer om att Tom Waits ogillar reklam och kommersialism:

    ”Mr. Waits said there were two kinds of imitation. ”I don’t mind if someone wants to try to sound like me to do a show,” he said. ”I get a kick out of that.”

    ”I make a distinction,” he added, ”between people who use the voice as a creative item and people who are selling cigarettes and underwear. It’s a big difference. We all know the difference. And it’s stealing.”

    Man får alltså inte lov att låta som någon annan när man tjänar pengar, men annars det OK…?

    Nä, det handlar snarare om att Waits inte tycker att reklamfilm är tillräckligt fiiiiint för honom. Ingen riktig kultur.

  3. Profilbild för Simon

    Nja, riktigt så enkelt är det väl inte…

  4. Profilbild för Erik Starck
    Erik Starck

    Inte? Så var ska man dra gränsen? Ska man våga att över huvud taget sjunga med skrovlig röst i reklamfilmer i framtiden? Vad, exakt, är en reklamfilm? Ska allting godkännas av Mr Waits först?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *