1200 miljarder: 134’000 kr per svensk

Ser fram emot att få se filmen 1200 miljarder när den dyker upp på hemmabiovänligt format. Den har en rätt fin titel som rakt kommunicerar vårt bisarra skattetryck. 1200 miljarder är en summa alla svenskar borde känna till.

Svenska folket överlämnar alltså i genomsnitt 134’000 kr per svensk (inklusive pensionärer och ynglingar och andra som inte arbetar) åt politikerna.

Ta dig en titt på gatan utanför fönstret. Går någon förbi? Den personen ger 134’000 kronor åt politikerna. Det gör nästa också. Och nästa. Ja, du med.

Om du hade haft 134’000 kr extra (varje år) som du inte själv fick förfoga över, vad skulle du ha gjort med pengarna? Du var tvungen att ge bort dem till någon. Skulle du då ha gett pengarna till svenska politiker? ”Här, var så god. Jag litar på att ni kan använda dessa pengar så bra som möjligt.” Jag tror knappast det. (Då ska man dessutom komma ihåg att 83% av alla pengar man betalar i skatt kommer tillbaka till dig själv. 45% av dessa redan samma år du betalat in dem.)

På något sätt har politikerna som får dessa 134’000 kr från varje svensk lyckats övertyga oss om att det är någon annan som betalar. Inte du. Det är de rika direktörerna som betalar mest skatt o de har minsann råd.

Så är det naturligtvis inte. Det är låg- och medelinkomsttagarna som står för den absolut största andelen skatteintäkter åt politikerna. Dessa betalar betydligt mer än 134’000 kr/år. En lön på 17000 kr/månad innebär t.ex. ca 156’000 kr åt politikerna.

Hur många personer som tjänar 17’000 per månad tycker att politikerna bättre förtjänar att förfoga över dessa 156’000 kr/år än de själva gör?

Om Martin Borgs film kan få en enda person som tjänar 17’000 kr/månad att ställa sig själv den frågan så har den uppnått något viktigt.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”1200 miljarder: 134’000 kr per svensk”

 1. Profilbild för Fabian Norlin

  1200 miljarder är tidigare års siffra. Som jag nämnde i min blogg så är den beräknade siffran än värre nu: 1 450 miljarder!

 2. Profilbild för Fabian Norlin

  Oops, 1415 milarder skulle det stå där. Nästan lika mycket, 35 miljarder kronor hit eller dit… 🙂

 3. Profilbild för Sven Tryding
  Sven Tryding

  Hur skall vi då göra för att påverka detta ? – Kan man genom nån form av revolution avskaffa skatten på arbete helt ? – Demokratiska val verkar inte påverka … eller?

 4. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Sven: man kan ju göra ett emikratiskt val:
  http://framtidstanken.com/?p=765

  🙂

  Skatterna storlek är en sak, folks medvetande om hur mycket de betalar en annan. Man behöver inte göra revolution på något sätt men det vore hederligt av politikerna att betydligt mer tydligt än vad som görs idag klargöra hur mycket skatt man som medborgare betalar.

  Som exempel kan jag nämna en diskussion på en uteservering förra sommaren. Tror minsann det var en bloggmiddag. Vi pratade om skatter. Någon, som just då studerade, ställde frågan till sig själv ”när betalade jag skatt senast?” och försökte komma på senaste gången han hade ett arbete och fick lön.

  Han satt alltså med öl i handen – en alkoholhaltig dryck, en av mest beskattade varorna vi har i landet (ca 6-7 kr/litern för en starköl), på en uteservering där MOMS:en är 25% och hade inte en tanke på att han just överlämnat större delen av kostnaden för ölen till politikerna.

  Det är så väldigt enkelt att glömma alla dessa ”dolda” skatter. Man kan tycka vad man vill om skatternas storlek men man måste väl ändå hålla med om att det inte bör råda någon som helst tvekan om hur mycket skatt varje medborgare betalar.

 5. Profilbild för Nomens Nescio
  Nomens Nescio

  > ihåg att 83% av alla pengar man betalar i skatt kommer
  > tillbaka till dig själv. 45% av dessa redan samma år du
  > betalat in dem.)

  Det betyder alltså att 17% inte gör det. I Stockholm kan inte detta stämma för statsskatten i alla fall. Mer än var tredje statsskattekrona från Stockholms län går till andra regioner. Det betyder att minst 30 % går bort. Nettoöverföringen från Stockholm till andra regioner måste påverka denna siffra också för andra regioner substantiellt eftersom länet betalar nästan hälften av rikets skatter. En anställd löntagare i Storstockholm betalar medelsnittligt ungefär lika mycket till lantisarna som ha själv får stoppa i egen ficka efter skatt och moms.

 6. Profilbild för Atta
  Atta

  ”kom ihåg att 83% av alla pengar man betalar i skatt kommer
  tillbaka till dig själv. 45% av dessa redan samma år du
  betalat in dem”

  kommer dessa pengar tillbaka till medelsvennson, eller gar en bra bit av dessa pengar till vansinniga projekt som de flesta inte har nagon anvandning for? Jag kan knappast pasta att jag tanker anvanda mig av Torsbys inomhusskidhall, de 10 miljarder kronor regeringen arligen ger i direkta subsidier till bonder, eller har nagonsin varit pa en operaforestallning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *