Pinks förra bok, Free Agent Nation, var en av de bästa jag läste 2003. Den gav en överblick över den stora transformation av arbetskraft som pågår, där fokus flyttas från stora anonyma företag till individer och där egenföretagaren som passionerat arbetar med det hon älskar att göra är vinnaren.
Ja, förrutom i Sverige då, såklart, där egenföretagare nästan per definition anses vara kriminella.
Free Agent Nation är egentligen värd en helt egen postning eller t.o.m. en hel blogg, men denna post ska handla om Pinks senaste bok: A Whole New Mind (AWNM) med undertiteln ”Moving from the Information Age to the Conceptual Age”.
Just det. Informationsåldern är redan slut. Å du som precis hämtat dig från insikten att industrialismen är över.
Övergången till ”the conceptual age” drivs av de tre megatrenderna som även denna blogg cirkulerar kring: automatiseringen, globaliseringen och den spirande jakten på ett högre jag och ett syfte med livet (individualiseringen). Pink summerar det med tre frågor man ska ställa sig i sitt yrkesliv:
1. Kan någon på annan plats på jorden göra mitt arbete billigare?
2. Kan en dator göra det snabbare?
3. Erbjuder jag något som tillfredställer de icke-materiallistiska behoven i en tid av överflöd?
Bokens upplägg är två huvuddelar och ett centralt tema. Temat utgörs av skillnaden mellan våra två hjärnhalvor. Pinks tes är att informationsåldern ställde krav på den vänstra hjärnhalvan. Om man agerade logiskt, rationellt och beräknande så var framgång ett faktum. I den konceptuella tidsåldern däremot är den högra hjärnhalvans roll betydligt större. Att se helheter, att förstå sina medmänniskor, att kunna njuta av lekfullheten i ett spel och att känna empati är förmågor som kommer att belönas i denna nya ålder. Man måste dock fortfarande behålla de grundläggande färdigheterna från informationsåldern och därmed utnyttja hela hjärnan – A Whole New Mind.
Den första delen av boken beskriver kortfattat de tre megatrenderna (Automation, Asia, Abundance). Den andra delen beskriver sedan 6 olika element som den konceptuella åldern kretsar kring: design, story, symphony, empathy, play och meaning. Det är runt dessa som de nya jobben skapas.
På många sätt är AWNM en logisk fortsättning på Free Agent Nation. Båda böckerna är klart läsvärda och mycket av vad jag skriver i denna blogg kretsar kring samma slutsatser som Pink drar i sina båda böcker. Läs båda.
Lämna ett svar