Ett ganska spännande projekt pågår just nu i UK, vid namn My Football Club. Idéen är att organisera 50’000 fotsbollsfans (det finns ganska gott om sådana i UK) och genom att göra en liten investering var gå samman och köpa en av de stora klubbarna i brittisk fotboll.
Ett fantastiskt exempel på nya möjligheter som öppnar upp sig tack vare internets sammankopplande förmåga. Att samla ihop kapital för riskfyllda projekt har aldrig varit enklare. Samtidigt har denna möjlighet inte riktigt tagit fart ännu, så här kan man ana en typisk disruptiv tidpunkt annalkas.
Andra exempel på saker man skulle kunna crowdsourca investeringen av är:
– Inspelning av en skiva.
– Inspelning av en film.
– Utveckling av ett datorspel.
– Utveckling av ett läkemedel.
Osv. Ja, det mesta som finansieras med riskkapital och antagligen lite till skulle kunna gå att finansiera med crowdsourcad finansiering. Jag skrev om detta för ca ett år sedan. Då tog jag TV-serien Futurama som exempel:
Låt säga att t.ex. en halv miljon människor går samman och betalar 300 kr var till en fond. Det är 150 miljoner kronor, vilket borde räcka för att producera ett par avsnitt, säg 10 st, av serien. Sedan säljer man dessa från en hemsida. Folk som investerat får ladda hem avsnitt gratis, andra får betala. En viss procent av intäkter i vinst går tillbaka till de som investerat.
Onekligen lär vi få se fler intressanta projekt av den här typen framöver.
I sammanhanget måste även mikrofinansieringssajten Kiva.org nämnas. Där kan man låna ut en liten summa pengar till en entreprenör i den fattigare delen av världen. Ett koncept med stor sprängkraft, särskilt om de gör verklighet av tanken att låta pengarna ge avkastning (i dagsläget får man bara tillbaka de utlånade pengarna utan ränta).
Att aktiehandeln flyttade ut på nätet och blev folklig var en stor förändring som skedde i ”web 1.0”-eran i slutet av 90-talet. Nästa steg är att riskkapitalet flyttar ut på nätet och blir lika folkligt. Det är ett större och egentligen viktigare steg, särskilt för ett land som Sverige, där det saknas tradition av att investera i ”vanliga människors” projekt och drömmar.
Avanza, Etrade och andra blev pionjärer när aktiehandeln flyttade ut på nätet. Vem tar nästa steg och flyttar ut riskkapitalet till nätet och in i folkhemmet?
Andra bloggar om: framtiden, crowdsourcing, riskkapital, folkkapitalism.
Lämna ett svar