Storföretagen effektiviserar utan att anställa

Automatiseringen gör att man kan höja produktiviteten med samma antal anställda.

Inga nya jobb trots miljarder

Svensk basindustri investerar miljarder. Men några nya arbetstillfällen blir det knappast.

Det är inte storföretagen som skapar jobb under 2000-talet utan tjänstehandel mellan individer. När ska den svenska arbetsmarknaden ta steget ut ur industrialismen och in i 2000-talet?


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Storföretagen effektiviserar utan att anställa”

 1. Profilbild för PEK

  På 60talet jobbade 40% av världens befolkning i industrin. Idag jobbar 20% av världens befolkning i industrin. Det tog alltså 40år att reducera bort 50% av dem jobben permanent till industri robotar. Eftersom jag arbetar med automation själv så kan jag säga till dig att dem resterande 20% kommer inte ta längre än 10år att reducera bort då utvecklingen accelererar enormt.

  Det viktigaste att komma ihåg när man pratar om detta då det brukar bli politiskt är att dessa jobb är borta för evigt. Det spelar ingen roll vad vi ändrar eller hur man sänker/höjer löner. Industri jobben är borta för gott. Politiker ljuger alltid om hur Kina bär ansvarret för att industri jobben försvinner bara för att politikerna skall kunna säga ”rösta på oss så ändrar vi systemet så jobben kommer”. Fast dem vet mycket väl att nästan 90% av jobben som försvinner är borta för gott. T.o.m I kina så försvann 20% av industri jobben de senaste åren.

  Då brukar många hylla service sektorn som den stora räddningen. Där skall jobben komma och där skall vi arbeta hör man folk säga. Och visst har dem delvis rätt. Men IT för service industrin är vad automation är för industrin. Titta vad IT gör med service industrin. EMAIL? EHANDEL? BANK PÅ NÄTET? VOIP? P2P? IPTV? NÄTTIDNING? AKTIEHANDEL?

  Sist men inte minst, Titta här hur en hel bil skapas utan en ända människa.

  http://www.youtube.com/watch?v=3CzuQ3DtsPc&NR

 2. Profilbild för Anti-utopi
  Anti-utopi

  Det är väl klart, girigheten är så utbredd så att det krävs robotar och kinesiska slav och barnarbetare för att stilla denna pengahunger som närmast är en religion för nyliberala och andra mammon fundamentalister.

 3. Profilbild för PEK

  Anti Utopi

  Jag är själv kapitalist och det handlar snarare om att överleva.

 4. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  PEK, tack för intressant kommentar. Själv tror jag på tjänstehandel kring upplevelser, skapande, hälsa, empati och skönhet.

  Anti-utopi: tycker du verkligen att föräldrarna till de barn som arbetar är giriga? Lite tråkig inställning.
  Själv tror jag de tvingas till det därför att alternativen är ännu värre. Men, med tanke på att 25 miljoner människor tog sig ur extrem fattigdom i Sydostasien, bara de 3 första kvartalen 2006:
  http://siteresources.worldbank.org/INTEAPHALFYEARLYUPDATE/Resources/550192-1163436396659/EAP_Update_Final_Nov06.pdf
  så ser förutsättningarna goda ut för att barnen snart ska slippa gå till en fabrik och arbeta och istället ta sig till en skola.

 5. Profilbild för PEK

  re Erik Starck defenitivt finns det en stor framtid för olika sådana tjänster och låt också dem som vilka sälja sådana produkter/tjänster göra det. Fast låt oss vara ärliga att alla som jobbade i industrin aldrig kommer sugas upp av dessa bolag och låt oss hitta på något för dessa människor så det inte blir total ostabilitet i samhället. Jag är lite av en pragmatist kanske man skulle kunna säga.

 6. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  PEK: turism, underhållning och hantverk kan alla jobba med. Vad för slags jobb tror du på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *