Odlat kött – då går priset mot noll

I en äldre post skrev jag:

Kött (proteiner) kommer att odlas fram till bråkdelen av kostnaden av idag och ge billig, god och näringsrik mat åt alla.

Tidigare (hittar ej URL) har forskare lyckats odla fram fiskkött i laboratorier. Nu kan man få en laboratorie-stek också:

Scientists routinely grow small quantities of muscle cells in petri dishes for experiments, but now for the first time a concentrated effort is under way to mass-produce meat in this manner.

Egentligen är inte detta underligare än produktuveckling i andra industrier. Det är vanligt att det sker teknologiska hopp som ändrar spelreglerna. Kanalerna och ångbåtarna slogs ut av järnvägen, som fick konkurrens med bilen för att nämna ett exempel. Det blir bara något mer spektakulärt när det handlar om något så personligt som mat. Dessutom hamnar det inom den där oklara gränsen mellan levande och död materia som allt fler teknologiska genombrott kommer att göra.

Kött är redan idag relativt billigt. Priset har sjunkit kraftigt sedan djurbruket blev industriellt och globaliseringen pressade priserna. För oss i den rikare delen av världen blir förändringen med odlat kött främst en moralisk fråga snarare än en ekonomisk. För andra delar av världen kan det dock innebära att ack så viktiga proteiner blir billigare.

Energiåtgången för detta kött blir markant mindre än om man ska föda ett djur som sedan slaktas. Viktigt när 6 miljarder munnar ska mättas.

Men, den stora frågan blir i slutändan om labb-köttet finner en marknad. Om smaken uppskattas och om tillräckligt många kan acceptera tanken på laboratorieodlat kött.

Med tanke på vad vi stoppar i oss borde valet inte vara så svårt, men det finns faktiskt alternativ redan idag som skulle vara – på pappret – minst lika bra som laboratorieköttet: insekter.

De är betydligt mer proteinrika än kött, billiga att föda upp och enkla att konservera. Trots detta är tanken på malda larver eller myrsoppa knappast särskilt tilltalande. Upplevelsen av mat sitter till hundra procent i huvudet. Det blir laboratorieköttets största utmaning.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *