Digitalkameran – berättarredskap eller dokumentationsverktyg?

Digitalkamerabranschen betraktar oroligt den explosion av mobiltelefonkameror som just pågår. Kamerorna i mobiltelefonerna blir allt bättre och nu kan de konkurrera med de billigare digitalkamerorna från tillverkare som Canon, Pentax eller Nikon. Eftersom jag för tillfället själv går i tankar på att införskaffa en ny kamera kunde jag inte låta bli att fundera lite över digitalkamerans framtid.

Det är ingen tvekan om att digitalkameran blivit en succé. T.o.m. en dyrare kamera som semiprofessionella Canon EOS 300D tillverkas i 100’000 exemplar per månad. Uppföljaren 350D förväntas sälja minst lika bra. Inte illa för en produkt i 10’000-kronorsklassen, även om Canon är marknadsledaren. Trots att digitalkameran är dyrare än traditionella kameror verkar möjligheten att experimentera och inte behöva vänta flera veckor på resultatet vara nog för att sälja inte mindre än 53 miljoner kameror under 2004. Cirka en tiondel av antalet mobiltelefoner, men ändå.

Kommer då digitalkameran att dö ut i takt med att mobilernas kameror blir allt bättre?

Nja. Till att börja med är frågan ledande då gränsen mellan de båda kan bli högst flytande. En ”riktig” digitalkamera kan mycket väl komma att utrustas med WLAN, bluetooth eller t.o.m. en koppling till ett 3G-nät. Är det då en kamera eller en telefon? På samma sätt finns det snart mobiltelefoner med 6-7 megapixlar och optisk zoom. Kamera eller telefon?

Istället för att fokusera på vilken teknik som ingår kan man då fråga sig vad användarna gör med sina kameror. Det är exempelvis notervärt hur många entusiasttidningar om digitalfotografering som dykt upp på den svenska marknaden. Det finns antagligen fler hobbyfotografer nu än någonsin tidigare. Vad är det då folk gör med sina kameror? Jag tror man kan dela upp bruket i tre segment som bygger på varandra:

[Dokumentation] -> [Berättande] -> [Skapande]

Gränsen mellan segmenten är flytande, men uppdelningen är ändå relevant.

  • Dokumentation är kameran som minne. Det är när man utan konstnärliga ambitioner dokumenterar ett skeende. Dotterns konfirmation. Bröllopet. Skadorna på bilen efter en olycka.
  • Berättande är när man använder bilderna för att förmedla en historia. Det går hand i hand med dokumentationen, men adderar en personlig touch. Att skicka ett bildmeddelande (MMS) med telefonen är ett typiskt exempel på berättande, likaså att göra powerpoint-presentationer med digitalkamerabilderna.
  • Med skapandet adderar man dessutom en konstnärlig ambition med fotograferandet. Bilden får här ett syfte i sig själv. Den får så att säga ett eget liv och blir viktigare än både fotografen och objektet den porträtterar.

Vad gäller dokumentation har båda mobilkameran och digitalkameran sina fördelar. Om man vill dokumentera så mycket som möjligt av sitt liv måste kameran vara portabel och liten. Här vinner nog en bra mobiltelefonkamera. Man slipper dessutom fler prylar att bära på.

I berättandet har mobilkameran en styrka i möjligheten att direkt i realtid förmedla en upplevelse eller ett intryck. Det är dock inte så många som utnyttjar möjligheten ännu.

Vad gäller det konstnärliga skapandet vinner däremot den ”riktiga” digitalkameran överlägset. Detta är utan tvivel dess hemmaplan. Det är viljan att skapa som drivit fram marknaden för entusiasttidningar och semiprofessionella spegelreflexkameror. Kameran blir här en målarpensel för fotografen. En möjlighet att låta sin egen personlighet, sitt eget jag, frysa fast bland CMOS-sensorns kretsar.

I slutändan kommer det ökande antalet kameror på marknaden bara att öka intresset för fotografering. Då växer också viljan att använda kameran som konstnärligt verktyg. Här är Canon och Nikon mästare och har inte så mycket att frukta från Nokia, Motorola och de andra.

Det stora slaget sker däremot inom dokumentation och berättande. Budgetkamerorna kommer att ha mycket svårt att klara av anstormingen från mobilkamerorna. Tekniken möjliggör nya sätt att använda kameran på. Det enda sättet för kameratillverkarna att klara sig är att ta till sig tekniken och utveckla produkterna, exempelvis genom att göra dem internetuppkopplade. Då kan de utmana mobiltillverkarna på deras planhalva.

Slaget om den berättande kameran kan bli blodigt, men för oss konsumenter kommer det att leda till billigare och bättre produkter. Ska bli spännande att följa utvecklingen.

Uppdaterat: Det såldes 68 miljoner digitalkameror 2004.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *