De Soto: utan äganderätt, ingen välfärd

En kort sammanfattning av Hernando De Sotos föredrag från i torsdags. (Bilden ovan visar De Soto under en karta över Kairo. Tårtdiagrammet längst uppe till vänster visar att 88% av Kairo existerar utanför lagen.)

På någon av de stora svenska TV-kanalerna går just nu en nyinspelad western-serie vid namn Deadwood. Den utspelar sig i ett USA som befinner sig i skiftet mellan jordbrukssamhälle och industrialism. Dessutom mitt under rådande guldrush, där jakten på guldet för många blir en besatthet, gränsande till en förbannelse.

Serien utger sig för att vara mer eller mindre realistisk och målar upp ett samhälle i nära nog totalt kaos. Den med snabbast revolver och hårdast samvete är den som klarar sig. Samtidigt finns det ett mer eller mindre informellt regelverk som alla förväntas följa såväl som en kokande kommers. Allt är till salu. Alla handlar och köpslår med alla om allt.

I De Sotos bok ”The Mystery of Capital” skriver han hur Kalifornien vid tiden runt guldrushen 1849 hade inte mindre än 800 olika instanser som avgjorde vem som ägde vad. Det var oerhört svårt att avgöra vem som egentligen ägde ett stycke land, vilket tillsammans med guldfyndigheterna gav upphov till starka intressekonflikter. Så starka att de lever kvar än idag som myter och berättelser från den här tiden. För oss i västvärlden är Deadwood en historisk skildring, men för större delen av jordens befolkning är det något som liknar vardag.

Möjligen bortsett från hästarna och revolvrarna.

Två tredjedelar av jordens befolkning är kvar på Deadwood-stadiet eller t.o.m. några steg bakom. För oss västerlänningar kan det framstå som att de saknar infrastruktur, vägar, el, mat, rent vatten eller varför inte datorer och mobiltelefoner. Genom bistånd och välgörenhet skickar vi mat, pengar för att bygga vägar och datorer för att kunna utnyttja den nya tekniken.

Allt detta är mer eller mindre verkningslöst, enligt De Soto. Vad tredje världen saknar är det som utgör själva blodomloppet och livsnerven i en marknadsekonomi: äganderätt. Runt äganderätten måste det sedan finnas lagar och samhällsfunktioner för att identifiera individer, för att sluta avtal, för att starta företag, för att avgöra tvister etc.. Kort sagt, ett fungerande rättssystem.

Utan dessa grundläggande byggnadsstenar för kapitalism kommer dessa fyra miljarder människor fortsätta att sitta fast i fattigdom, utan möjlighet att ta sig ur sin situation. Det är en fullständigt onödig fattigdom. Faktum är att de fattiga i världen redan sitter på enorma tillgångar som inte går att utnyttja. De Soto uppskattar exempelvis Egyptens ”dead capital” som lika stort som hela Sveriges BNP, eller 55 gånger så stort som summan av allt bistånd som någonsin skickats till landet!

Varje kvadratcentimeter av Sverige och i princip hela västvärlden, ingår i ett nätverk av ägande. De Soto: ”[…] a property system creates a network through which people can assemble their assetts into more valuable combinations.” Fyra miljarder människors ägodelar står utanför detta nätverk. Att släppa in dessa människor i vårt nätverk är att ge dem ett värde, ett liv och en framtid. Nyckeln dit heter äganderätt. Fler borde lyssna på De Soto.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *