En platt värld och ett fritt ord

Uppståndelsen kring några skämtteckningar i en dansk landsortstidning har nått globala proportioner. Bloggvärlden hänger såklart med och ”Jyllands-posten” leder sökligan på bloggsökmotorn Technoratis lista för tillfället. Se där vad lite censur kan åstadkomma. Förrförra året gjorde det Åke Green till Sveriges 49:e viktigaste opinionsbildare. Nu har det fått främlingsskeptiska krafter i Danmark att stå i det globala rampljuset.

Lysande idé det där med censur. Det fungerar lite som en tryckkammare. Så länge man kan hålla tätt så fungerar det, men när det väl börjar läcka så smäller det rejält.

Å läcker, det gör det alltid. Förr eller senare.

Vad man får och inte får säga varierar kraftigt mellan jordens alla kulturer. I Sverige är gränsen inte alls uppenbar vilket bl.a. det här exemplet visar. I vår sekulariserade del av världen kallas det ena politiskt korrekt och det andra olagligt. T.o.m. i lilla Sverige uppstår alltså konflikter om ord och tyckande som leder till samhällets värsta straff: fängelse. När medier blir globala och gränser suddas ut är det självklart att det uppstår ännu fler och större konflikter mellan olika kulturers uppfattningar.

Det enda botemedlet för att förhindra att konflikterna övergår i våldsamma handlingar är att fortsätta vägen mot demokrati, handel och global kapitalism samtidigt som allt vad censur heter förpassas till historiens arkiv. Bistånd till diverse diktaturers mercedes-inköp är däremot mindre lyckat.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *