Bloggen, journalistiken och det publicerade ordet

När min svär-farmor, en glad tant bosatt i Dalarnas skogar, berättade att hon varje kväll ”läste blogg” på internet förstod jag att något hade hänt. Att sedan gamla buteljpoeterna Eldkvarn döper sin nya skiva till Svart Blogg var liksom bara ytterligare en bekräftelse på det som skett.

Bloggen, detta fenomen som var nytt och spännande fortfarande vid Bloggforum 3 för drygt 1,5 år sedan, är nu så vardagligt att det konkurrerar med mellanmjölk och tvättmedel.

Då händer något med själva ordet. Den ursprungliga betydelsen, som blogganalysföretaget Twingly gör ett försök att definiera, börjar luckras upp. Deras definition lyder:

1. Innehållet är skrivet av mänsklig hand.
2. Det finns ett maskinläsbart RSS eller Atom-flöde.
3. Det finns en aktiv kommentarsfunktion.

Ett tydligt tecken på denna uppluckring finner jag i Motormännens magasin:

Det är alltså en krönika i tidningen, skriven av en racing-förare, som fått namnet ”Racing bloggen” (sic).

Men… vänta nu här. Någon webbplats finnes ej. Ingen URL till någon webbplats finns ens skriven vid krönikan. Behöver jag ens nämna att kommentarer och RSS-flöde lyser med sin frånvaro?

Nej, det är snarare sättet att skriva som påminner om en genomsnittsbloggs. Personligt, rent av lite privat. Författaren Ted Björk berättar om sin nyfödda dotters magknip, hur roligt det är att hårdträna inför säsongen och bjuder på en anekdot om sin racing-konkurrent. T.o.m. själva språket i texten är avslappnat och inte särskilt korrekturläst.

Det är lite sådär… bloggigt.

Kan det då vara så att betydelsen av ordet ”blogg” är på väg att förändras till att betyda ”publicerad text, gärna med dagboksliknande inslag, skriven av icke-professionell skribent” eller något liknande? Betyder detta i sin tur en förändrad journalistik? Gräsrotsjournalister? En mera direkt och personlig nyhetsrapportering? Hur förändras författarskapandet, berättandet, när t.o.m. Peter Englund bloggar (och får kommentarer om skrivfel)?

Hur långt kommer bloggigheten att sprida sig?

Andra bloggar om: , , , , , .

Uppdaterat: se även inlägget om fotojournalistiken.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Bloggen, journalistiken och det publicerade ordet”

  1. Journalistiken och den publicerade bilden

    Att journalistiken i form av det publicerade ordet, genomgår en förändring, är känt och omdebatterat. Men även den publicerade bilden är på väg att förändras. Det är sällan fotona som finns med i papperstidningen även syns i webb-versione…

  2. Profilbild för Simon

    En del pratar om detta som ”jämförelsestandard”. Bloggen har nu nått det stadium att man kan använda den som jämförelsestandard. I SR P1 kan man höra dem själva säga att nån sagt att P1 är en ”blogg i ljudform”…

  3. Profilbild för Erik Starck
    Erik Starck

    ”First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win.”

    Känns som bloggen gått genom alla dessa stadier på sisådär 2 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *