2000-talets största utmaningar cirklar kring djupa filosofiska frågeställningar. Det saknas tydliga politiska skiljelinjer i flera av frågorna. Detta gör dem extra svåra, men också särskilt viktiga. De kommer att avgöra hur 2000-talet utvecklar sig och vilken värld vi kommer att leva i runt nästa sekelskifte.
- Passion vs trygghet. Hur kan man möjliggöra för så många som möjligt att försörja sig med att göra det de älskar? Är stora välfärssystem ett hinder eller en tillgång för individen i sin strävan mot ökad lycka?
- Transparens vs copyright. Hur kan man säkerställa äganderätten för intellektuell egendom utan att det förstör innovation, nyskapande och en gemensam kultur? Leder patent till mer eller mindre innovation?
- Frihet vs skydd. Hur kan man skydda en stads, ett lands, ett jordklots medborgare mot övergrepp från diktaturer, pandemier, naturkatastrofer, terrorism och digital kriminalitet utan att det inkräktar på den personliga integriten eller de demokratiska spelreglerna? Vilken roll spelar nationalstaten vad gäller skydd av individen? Bör det bildas ett Demokraternas Förbund istället för FN?
- Transhumanism vs luddism. Vad är människan? Ädel vilde eller en förbättringsbar maskin? Är t.ex. kloning, experimenterande med stamceller och genetisk doping acceptabelt? Är automatiseringen alltid av godo? Blir människan ersatt av maskinerna eller är de två sidor av samma mynt?
- Technogaianism vs socialekologi. Vilken rätt har människan att manipulera med naturen? Om vi lär oss bemästra klimatet, ska vi då göra det? Är det rätt att ta fram nya livsformer med genetisk ingenjörskonst? Är terraformering av andra planeter etiskt korrekt?
(Uppdatering av gammal postning.)
Uppdaterat: läs rapporten istället.
Lämna ett svar