Vad kommer efter Web 2.0?

Web 2.0 blev ett hett begrepp under 2006. Exakt vad som är Web 2.0 är det dock färre som har ett tydligt grepp om, men det kan sägas vara ett samlingsbegrepp för dels tekniken med mer interaktiva webbsidor (snarare än ”döda” dokument) och dels hur tyngdpunkten för skapande flyttas från centrala content-producers ut till nätverkets noder. Det handlar lika mycket om att TIME Magazine utnämnde dig till årets person som användargränssnittet i Google Maps.

Vad blir nästa steg? Seth Godin spekulerar om Web4 på sin blog:

We need ubiquity to build Web4, because it is about activity, not just data, and most human activity takes place offline.

We need identity to build Web4, because the deliverable is based on who you are and what you do and what you need.

And we need connection to build Web4, because you’re nothing without the rest of us.

Web4 is about making connections, about serendipity and about the network taking initiative.

(Min emfas.)

Det låter som att vi bör hitta på ett bra svenskt ord för ubiquity inför Web4-revolutionen. Den kan vara här fortare än du tror.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Vad kommer efter Web 2.0?”

  1. Profilbild för Simon

    Det finns dom som försöker få in semantiska representationer i web 3.0, men det tror jag är lite för tidigt. Men det kommer nog nåt sånt initiativ låt oss säga i september.

  2. Profilbild för Erik Starck
    Erik Starck

    Jo, Berners-Lee blev ju snöpt på både web 1.0 och 2.0 så han siktar väl på tredje gången gillt med sina idéer. 🙂

  3. Profilbild för Simon

    Jag menar mer såhär: nu när vi har ett ”språk” för att beskriva webb-innehåll, i form av ”taggar”, folksonomier etc så tror jag att nån kommer att gräva ner sig i den datamängden och lägga ett lager ovanpå. Jag tror nog att ”ontologierna” som semantiska webben bygger på får vänta lite. Men om man tittar på iStockPhoto så har dom nån sorts disambiguering av sökord åtminstone. Ett första steg. Och Google har börjat ge träffar på böjningsformer och förkortningar etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *